Marabou

Chokladhus

Så bygger du julens godaste hus

Pepparkakshus i all ära men ett chokladhus smäller allt lite högre. Dessutom slipper ni göra degen, kavla och grädda, det är bara att sätta igång med det roligaste – montering och dekorering! Det här är huset alla kommer vilja mumsa på i jul.

Här ser ni vad ni behöver för att skapa stugan och hur ni bygger huset.

1

Husets långsidor. Ta en chokladkaka (160g) och lägg den på en liten mikrosäker skärbräda. Mikra i 7 sekunder på full effekt (1000 W). Ta ut chokladkakan och känn om den har börjat mjukna. Mikra i 2 sekunder till om den är hård. Skär försiktigt ut två fönster ur chokladkakan. Gör samma sak med nästa chokladkaka. Lägg sedan de båda husväggarna i kylen så de stelnar.

2

Gavel ett. Öppna en ny chokladkaka och mikra som i Punkt 1. Ta en kniv och markera försiktigt linjer enligt bild. Skär sedan till en sned gavel.

3

Gavel två - Dörr. Följ instruktionerna för Gavel ett men skär även ut en dörr enligt bilden nedan. Låt sedan gavlarna stelna i kylen.

4

Montering. Ta fram en bricka/skärbräda att montera huset på. Smält chokladen som har blivit över (fönster och dörr) försiktigt i mikron eller över ett vattenbad (låt svalna så stelnar den snabbare när huset ska monteras). Spritsa/pensal en tjock sträng choklad på gavlarnas kanter och tryck fast långsidorna utanpå gavlarna. Flytta huset försiktigt till kylen och låt stelna i 15 muniter.

5

Tak. Spritsa eller pensla smält choklad på toppen av gavlarna och långsidorna och lägg på två chokladkakor som tak. Foga ihop taknocken med choklad. Låt stelna i kylen (20 minuter).

6

Fönster. Ta ut huset och klipp till gelatinblad för fönsteröppningarna. Låt gelatinbladen vara större än fönsteröppningarna och fäst dem från insidan med en tun stärng smält choklad i kanterna.

7

Skorsten. Skär till en skorsten av Noblesse och foga ihop den med kristyr eller smält choklad. För att den ska passa på taknocken gör ni två större och två mindre sidor. Fäst dem över husets tak.

8

Dekoration. Dekorera huset med kristyr, Non Stop, florsocker, strössel och annat gott. Sätt lite sockervadd eller bomull i skorstenen. Sätt dörren på plats och strö lite kokosflingor runt huset som snö. Förvara huset torrt, borta från värme och fukt.

KRISTYR
2äggvitor
5-6 dlflorsocker
1 tskättiksprit
(Rosa eller röd hushållsfärg)

Så gör du:
Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner florsockret och

tillsätt ättikspriten. Vispa 5 minuter tills kristyren är tjock och glansig. För fina detaljer tunnar ni ut med lite vatten. Färga med hushållsfärg om ni vill.


Dekoration

Använd även fantasin och skapa med exempelvis:
Aladdin
Florsocker
Kokosflingor
Sockervad i burk
Strössel …

Mmm... Marabou