1 st för 10-12 portioner
1 Mandelbotten (se separat recept) 6 skivor Noblesse 1 sats Vit chokladmoussekärna, (se separat recept) 1 sats Jordgubbsmousse (se separat recept) Topping: Grädde, vispad Noblesse Jordgubbar Färska örter (citronmeliss, oxalis, mynta mm)
Så gör du:
1. Täck botten på en springform (ca. 24-25 cm i diameter) med plastfilm eller bakplåtspapper.
2. Lägg i mandelbotten (se till att det är ca 1 cm fritt till ytterkant så att jordgubbsmoussen kan rinna ner).
3. Lägg Noblesse (6 st) i en cirkel mitt på tårtan. Lägg sedan på den vita chokladmoussen.
4. Fyll på med jordgubbsmoussen och ställ in i kylen 3-4 timmar (alt. över natten).
5. Ta ut tårtan, värm kanten på springformen och lossa försiktigt.
6. Ställ åter in tårtan i kylen tills att den ska garneras.
7. Garnera med grädde, jordgubbar, Noblesse och färska örter efter eget tycke och smak.
Mandelbotten
300 g Mandelmassa 3 Ägg Finrivet skal från 1 citron
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Kör mandelmassan i matberedare och blanda ägg och finrivet citronskal.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 24-25 cm i diameter, smörj kanten.
4. Bred ut massan i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter.
5. Ta ut ur ugn och låt svalna.
Vit chokladmoussekärna
1 blad Gelatin 200 g Marabou Vit choklad, hackad 1 dl Filmjölk 2 dl Vispgrädde
Så gör du:
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke.
3. Lägg gelatinbladet i en kastrul och smält försiktigt på låg värme. Slå i filmjök och rör om.
4. Häll därefter i den smälta chokladen och rör om till en jämn smet.
5. Vispa grädden lätt och vänd samman med chokladen.
6. Häll moussen i plastfilmklädd springform (ca 18 cm i diameter) och ställ kallt i 3-4 timmar.
Jordgubbsmousse
4 Gelatinblad 300 g Jordgubbar, tinade 1 Citron, finrivet skal och saft 1 ½ dl Florsocker 2 ½ dl Vispgrädde 2 dl Grekisk yoghurt (10%)
Så gör du:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Mixa jordgubbarna till en slät puré, blanda i citronskal, citronsaft och florsocker.
3. Vispa grädden lätt med elvisp.
4. Värm 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull och smält gelatinet i purén.
5. Blanda sen ihop med den resterande jordgubbspurén.
6. Blanda grädde och yoghurt och vänd ihop med jordgubbspurén.
7. Slå i form och ställ kallt.